«Ріки незмінно течуть додому»

Рідний дім. Моя найбільша сила.

І розрада,і моя стіна.

Таємниці мої,мої крила.

Навіть якщо в домі тім війна.

                                                                                                                                                 Ірина Сенюк

 «Ріки незмінно течуть додому» – під таким гаслом триває Національний тиждень  читання поезії, темою якого є Дім.

 У наш Дім ступила війна, тягнучи за собою горе. Одягнула в чорні хустки матерів, дружин, сестер. Оповила землю мороком і страхом Дзвінкий сміх змінила на ріки гірких сліз.  А тих, хто ще  вчора кохав, радів життю, жбурнула горілиць на  сиру холодну землю. Сьогодні поняття «дім» для кожного українця й українки набуло особливого значення : хтось його втратив фізично, хтось змушений був покинути рідні стіни. Проживати й осмислювати це –непросто.

  Тиждень поезії –це можливість відзначити роль поетів і поетичного слова в культурі, особливо під час війни, адже поезія реагує на події найпершою.

 До цієї акції долучилися старшокласники Броварського ліцею №2 ім.В.О.Сухомлинського.  Учні 11-А та 11-В класів з учителькою української мови та літератури  Накалюжною Аллою Дмитрівною підготували і провели  урок поетичного  читання. Звучали твори  сучасних українських поетів, які дали можливість зазирнути у світ душі  простої людини. Створюючи вірші, поети неначе будують дім – безпечне місце  для своїх почуттів.

 Особливо цікавою для одинадцятикласників була сторінка , присвячена творчості військовослужбовця ЗСУ, поета, випускника нашого навчального закладу  Федора Рудого. Юнаки та дівчата переглянули відео, на якому автор читає свої вірші   прямо з окопа , користуючись затишшям поміж боями.    Учні декламували його вірші , у яких і спогади про дитинство, рідний дім, і правда нинішньої війни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *